Transparante communicatie

"Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden of gebruikt voor commerciële doeleinden".

Recentelijk ontving ik een e-mail van een groot en bekend Nederlands pensioenfonds voor de Zorg en Welzijnssector.  Zij willen graag iets weten en schrijven: "Wij zijn erg benieuwd naar uw mening over de nieuwsbrieven die pensioenfonds X haar deelnemers stuurt".  Derhalve word ik uitgenodigd voor een onderzoek middels een online vragenlijst.

De e-mail vervolgt met de mededeling dat dit onderzoek wordt uitgevoerd door DirectResearch, een onafhankelijk onderzoeksbureau.  De hierop volgende zin luidt: "Wij zijn verplicht om vertrouwelijk met uw persoonlijke gegevens om te gaan".  Er vormt zich een lichte frons op mijn voorhoofd.  Dit lijkt mij een open deur, maar het is prettig dat dit nogmaals wordt bevestigd.  De daarop volgende zin verandert de lichte frons in een groot vraagteken.  "Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden of gebruikt voor commerciële doeleinden".  Commerciële doeleinden.... deze hele vragenlijst suggereert toch te zijn bedoeld voor het verbeteren van de commerciële dienstverlening aan mij als klant?

Ik controleer de afzender.  Het is DirectResearch.  Hier lopen twee boodschappen door elkaar.  Wij van het pensioenfonds en wij van het onderzoeksbureau.

Het bericht is ondertekend met een vriendelijke groet door het pensioenfonds.

Hetzelfde pensioenfonds dat mij twee weken eerder ook al uitnodigde voor het invullen van een online vragenlijst.  Ditmaal een vragenlijst over hun communicatie in het algemeen.  De onderwerpregel sprak boekdelen: "Heeft u ons uw tevredenheid al laten weten?"  Uiteraard heb ik gelijk ook even gekeken naar de afzender van deze e-mail.  Onderzoeksbureau MWM2.  U leest het goed.  Een andere.

"Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden of gebruikt voor commerciële doeleinden".  Dat mag misschien zo zijn voor DirectResearch, dit pensioenfonds heeft nog een hoop te leren.